De aanleg van een Jeu de Boulesbaan (Petanquebaan)

Jeu de boules is de benaming voor diverse spelen die met metalen ballen worden gespeeld, zoals petanque. De laatste jaren is jeu de boules toegenomen in populariteit en er worden dan ook steeds meer nieuwe jeu de boulesbanen aangelegd in Nederland (en zeker ook België). Voor de aanleg van een jeu de boulesbaan is altijd grind of split nodig. Vandaar deze uitleg met tips waarmee een (goede!) jeu de boulesbaan aanleggen een stuk makkelijker wordt!

De onderlaag / funderingslaag

De aanleg van een goede, waterdoorlatende jeu de boulesbaan begint met de juiste ondergrond. Deze moet goed drainerend zijn, maar ook stabiel genoeg. Qua materiaal wordt soms gebroken puin gebruikt, maar o.a. bij slecht waterdoorlatende ondergronden is een iets grover materiaal gewenst, zoals lavakorrel, drainagezand of een ander materiaal in formaat tussen ± 4-40. Deze wordt na aanbrengen met een trilplaat bewerkt.

De halfverhardingslaag

Voor de halfverhardingslaag / basislaag wordt meestal Dolomiet / Gravier d’Or gebruikt, vanwege de mooie okergele kleur, verdichtende eigenschap en juiste formaat. Maar ook de grijze Dolomiet silver-grey is een mooie optie! Meestal is dit 0/5, maar ook 0/15 is een optie. De laagdikte hangt af van wens en ondergrond, maar is meestal tussen de 5-15cm. Deze wordt na aanbrengen met een wals of rol verdicht / aangestampt tot een stevige halfverhardingslaag. Trillen wordt afgeraden.

Jeu de boulesbaan

De toplaag / afstrooilaag

De toplaag van de jeu de boulesbaan / petanquebaan aanleggen kan in principe met ieder gewenste (fijne) grind of split gebeuren (wel iets onder afschot leggen). Qua formaat kunt u denken aan 2/5, 5/8 o.i.d. (Bijv. Castle grind 5/8 of Ardenner split 2/7). De laagdikte is meestal maar zo’n 1cm. Het wordt dan ook niet voor niets een afstrooilaag genoemd, het dient enkel om een licht onregelmatige toplaag te creëren, wat ten goede komt aan het spel.

Wat zijn de eigenschappen van een goede jeu de boulesbaan / petanquebaan?

> De jeu de boulesbaan is stabiel, maar niet keihard

> De toplaag / afstrooilaag moet niet te zacht zijn / te los liggen

> De verhouding tussen fijne en grovere korrels moet juist zijn voor een prettig spel én voor goede afwatering

> De petanquebaan is onder licht afschot / helling aangelegd, voor de afvoer van regenwater

 

Jeu de boulesbaan
Jeu de Boulesbaan

 

Veel speelplezier gewenst op uw petanquebaan!