Bostuin

Waar denkt u aan bij het woord ‘bostuin’? De meeste mensen denken aan een tuin in of bij een bos. Maar dat is slechts één van de vormen van een bostuin. Er zijn namelijk diverse varianten.

Wat is een bostuin?

De verschillende varianten:

  • Moderne bostuin: strakke lijnen, borders met afboording, een heg, terras met vuurschaal
  • Eetbare bostuin: eetbare planten zoals brandnetel, fruitbomen en natuurlijk een moestuin
  • Stedelijke / kleine bostuin: centraal terras van Boerengrind met rondom struiken, bomen en borders met planten
  • Natuurlijke bostuin / Wilde bostuin; slingerpad met boomschors, weinig tot geen borders, bomen en struiken die wat ‘wild’ door elkaar staan en natuurlijke bodembedekkers zoals boomschors, grind en split

Voor alle soorten bostuinen geldt dat de beplanting bestaat uit 3 lagen: bodembedekkers, middelhoge struiken / vaste planten en hoge struiken en bomen. Over het algemeen genomen vergt een bostuin niet zoveel onderhoud. Het mag best wat rommelig zijn. Dat is het in een bos immers ook. Af en toe eens snoeien en tijdens droge periodes zorgen dat de grond niet te droog wordt is eigenlijk wel voldoende.

Moderne bostuin

De moderne bostuin heeft strakke lijnen. Dit kan bereikt worden door het werken met een heg of borders welke zijn afgezet met afboording, zoals de Multi-Edge METAL corten staal. Deze krijgt een roestige kleur wat zorgt voor een chique uitstraling in combinatie met bijvoorbeeld Crystal White. Hier kunt u een tuinpad of een terras mee aanleggen. We willen u er wel op attenderen dat deze grindsoort een marmersoort is en marmer kan, als het in de schaduw wordt gelegd, wat groenig worden. Als u het terras overdekt, een mooie lounge set neerzet en een vuurschaal plaatst, kunt u (bijna) het hele jaar genieten van de bostuin. Maar, om er wel een echte bostuin van te maken kan beplanting niet ontbreken. Wat lage maar zeker ook hoge struiken, kleine boompjes (of wat grotere wanneer daar ruimte voor is) en bloemen. Intensief onderhoud is in de bostuin niet nodig. Het mag immers best enigszins verwilderd overkomen.

Eetbare bostuin

Bij de eetbare bostuin kunt u denken aan een tuin met fruitboompjes, brandnetels, bosaardbeien en andere planten en struiken met eetbare vruchten. Deze tuin vergt, eenmaal aangelegd, weinig onderhoud. Af en toe eens snoeien en mulchen (bedekken van de bodem rondom planten en struiken in de siertuin of de moestuin met organisch materiaal zoals boomschors, cacaodoppen, gras of compost). Door te mulchen verrijkt u de bodem en wordt de bodem beschermd tegen temperatuurwisselingen. Ook kunt u hier onze lavakorrel goed voor gebruiken. Tijdens een flinke regenbui neemt dit het teveel aan regen op en geeft dit weer langzaam af wanneer het droog is. Of verdeel tussen de planten een laagje grind of split.

Boomschors aangelegd
Bostuin

Stedelijke / Kleine bostuin

De stedelijke/stadse bostuin kan bestaan uit een centraal terras met bijvoorbeeld Boerengrind. Vervolgens gaat u vanuit het terras werken met het ‘opbouwen’ van de beplanting. Hoe verder van het terras hoe hoger de beplanting. Begin met kleine, lage struiken en eindig met bomen. Maar niet iedere stadse bostuin is geschikt om bomen te plaatsen. In dat geval kan kunt u halfhoge struiken planten, klimplanten tegen de schutting aan laten groeien of hier bakken aanhangen met bijvoorbeeld kruiden. Zolang u hier wat ‘rommelige’ karakter van het bos maar behoudt, anders is het natuurlijk geen échte bostuin.

Natuurlijke bostuin / Wilde bostuin

De meest bekende bostuin is de natuurlijke bostuin. Deze ligt in of naast een bos. De beplanting trekt u dan eigenlijk door naar de eigen tuin. Leg een pad aan door de bostuin van dolomiet / Gravier d'Or. Dit is een halfverharder en gaat goed vastzitten aan de ondergrond. Dit voorkomt dat u na verloop van tijd het materiaal moet aanvullen. Een andere mogelijkheid is een pad met split of grind. Maak de tuin aantrekkelijk voor insecten en vogels door een aantal keien bij elkaar te leggen zodat ze kunnen schuilen, plant bijvoorbeeld klimop of sleutelbloemen, laat het oude / dode hout liggen en hang nestkasten op.

Dieren in de bostuin

In een echte bostuin kan dierlijk leven natuurlijk niet ontbreken. Maak geen gebruik van betegeling. Hierdoor kan bodemleven naar het oppervlak komen, zoals wormen. En dit bodemleven trekt weer andere dieren aan, zoals vogels en egels. Hang een insectenhotel op en zorg dat vogels een nest kunnen bouwen (bijvoorbeeld in een boom). Ook zijn vogelhuisjes hiervoor natuurlijk geschikt. Plant ook een vlinderstruik voor het aantrekken van vlinders. Let er wel op dat een vlinderstruik niet tegen hele lage temperaturen kan. Wanneer de temperatuur onder de -10/-15 duikt zal de struik dit niet overleven. Dit kunt u voorkomen door de plant in te pakken.

Planten in de bostuin

Welke beplanting kunt u gebruiken in de bostuin?

Zoals hiervoor te lezen bestaat de bostuin (vaak) uit 3 lagen. Onderstaand een aantal voorbeelden van planten / beplanting die u kunt gebruiken:

  • Bodembedekkers: bosaardbei, bloembollen, elfenbloem, klimop, maagdenpalm
  • Halfhoge beplanting / struiken: rhodondendron, niervaren, salomonszegel, hulst, skimmia
  • Hoge beplanting / bomen: krentenboom, meerstammige bomen (bijv de steeneik), beuk, zwarte els
Bostuin met hangmat
Bostuin hangmat