Het klinkt wellicht gek, maar lava is eigenlijk niet echt lava. Want met lava wordt officieel bedoeld het vloeibare materiaal wat bij een vulkaanuitbarsting uit de vulkaan stroomt. Het is echter door de jaren heen ook de naam geworden van het gesteente wat ontstaat als de hete lava weer stolt. De porositeit ontstaat doordat tijdens het stollen lucht-en gasbelletjes in de steen blijven zitten. Door het snelle stolproces krijgen deze niet de tijd te ontsnappen. En juist deze luchtigheid maakt de gebroken lavakorrel zo gewild!
Lava split als filtermateriaal
Door de bruine kleur is lavakorrel niet heel populair als decoratief split (hoewel in sommige toepassingen het juist heel mooi kan uitkomen), maar vooral voor functionele toepassingen zoals filtermateriaal in helofytenfilters in (zwem) vijvers. Door het poreuze karakter van lava wordt het water in de vijver of zwemvijver op natuurlijke wijze gefilterd en zo gezuiverd, in combinatie met planten in een (bijv. helofyten) filtersysteem.
Voor specifiekere aanlegtips voor deze toepassing, zie ons informatieve blog over het gebruik van lavakorrel in een zwemvijver!
Daarnaast wordt Lava split onder sportvelden gebruikt als drainerende onderlaag, doordat het goed water doorlaat. Verder wordt lavakorrel o.a. toegepast als (lichtgewicht) fundering en als grondstof voor lichtgewicht beton.
Ter afsluiting: wist u dat lava in principe dezelfde steensoort is als Basalt? Beide steensoorten zijn namelijk stollingsgesteenten, alleen lava is vele malen sneller gestold. Vandaar dat u af en toe ook een stukje Basalt tegen kunt komen in de lava. Het blijft een natuurproduct...
Lava split is verkrijgbaar in diverse bags en natuurlijk ook losgestort voor de grotere hoeveelheden. Nog onduidelijkheden of een prijsaanvraag? Neem gerust contact met ons op.