Bij een rotstuin denk je uiteraard aan steen: er horen rotsen en keien in. De kunst is natuurlijk om dit mooi af te wisselen met planten en groen, zodat de rotstuin door de natuur zelf lijkt ontstaan en de elementen met elkaar zijn vergroeid. Maar hoe werkt dat, een goede rotstuin aanleggen? Welke stenen gebruik je, hoe laat je de planten tussen de stenen groeien en wat doe je als je beperkt de ruimte hebt bijvoorbeeld?
Stap 1: Het ontwerp van de rotstuin
Wanneer je een ontwerp voor je rotstuin gaat bedenken, zijn de stenen meestal het eerste waar je over nadenkt. Toch moet je nog één stap terug: zoek eerst de juiste plek uit voor je rotstuin. Waarschijnlijk ben je niet van plan om de hele tuin om te toveren, maar enkel een hoekje of gedeelte. De plek wáár je de rotstuin gaat maken is echter vrij beslissend: rotsplanten gedijen goed op een zonnige plek, maar mossen en bodembedekkers hebben juist schaduw en vochtige omstandigheden nodig. Het hangt er dus vanaf of je een woestijnachtige sfeer wilt creëren of meer een Japanse rotstuin met water. We zullen ons hier richten op een droge, mediterraane/woestijnachtige rotstuin aanleggen. Zorg dus voor een zonrijk oppervlak met weinig schaduw!
De ondergrond
Rotsplanten zijn gewend aan een schrale grond met weinig regen en schaduw. Boots dit na door de toplaag van de ondergrond te vermengen met puin of zand. Ook slim: leg de rotstuin iets hoger dan de rest van de tuin, zodat het water snel wegstroomt.
Welke stenen of keien?
De essentie van de rotstuin uiteraard. Feitelijk kun je stenen in de rotstuin op 2 manieren toepassen:
- losse sierkeien / sierstenen. Bouw de groep dan op door vanuit het midden te starten met een grote zwerfkei en leg daaromheen kleinere sierkeien. “Strooi' verder in de tuin losse sierkeien rond om een natuurlijk effect te creëeren.
- muurstenen of keien opstapelen tot een losjes opgebouwd tuinmuurtje. Eigenlijk is dit onmisbaar in een rotstuin. Denk aan mediterrane landen waar je stenen muurtjes tegenkomt waar planten overheen hangen, bloemen in de voegen bloeien en planten als aloe vera en agave prachtig op uitkomen! Kun je maar een klein rotstuintje aanleggen? Geen probleem, houd het dan bij een klein, laag muurtje in de hoek. Alleen de aanwezigheid al van een klein muurtje geeft al sfeer!
Uiteraard maakt het ook veel verschil uit wélke keien of stenen je gebruikt. Voor een tuinmuur bestaan er speciale muurstenen die goed in een rotstuin passen, maar ook losse, grove keien zijn toe te passen. Of stapel Canadian slate platte zwarte sierstenen 6 – 18cm, tot een losjes gestapeld muurtje. Neem de tijd om deze mooi op te stapelen tot een muurtje.
Enkele geschikte grovere sierbrokken voor in de rotstuin:
Basalt breuksteen 6 – 11cm
Grauwacke breuksteen 8 – 12cm
Yellow sun breuksteen 6 – 12cm
Verder wordt meestal (fijne) kiezelstenen gebruikt in de rotstuin als bodembedekking. Denk bijvoorbeeld aan kiezelstenen in Zuid-Europese stijl zoals Mediterranee split of Lavasplit. Niet alleen voor de mooie, mediterrane uitstraling, maar uiteraard ook tegen onkruid. Neem in ieder geval een hoekige, fijne siersplit, dit past het beste bij de rotsachtige uitstraling. Werk een oppervlak met siersplit eventueel af met kantopsluiting.
Tip: bedek niet alles met grind of siersplit, maar slechts een deel om het speels en natuurlijk te houden.
De beplanting
De planten gaan het geheel tot leven brengen! We maken hierin een onderscheid tussen winterharde plantjes en niet-winterharde plantjes, zodat je kunt kiezen hoe lastig je het jezelf wilt maken.
Winterharde plantjes
- Hoornbloem - prachtige witte bloempjes en een goede dichte bodembedekking die ook prachtig tussen stenen kan groeien. Bij hele koude winters evt. afdekken.
- Scheefkelk- Scheefbloem
- Daphne cneorum
- Andromeda – lavendelhei, makkelijke plant, goed winterhard en verdraagt veel.
- Rotsheide
Niet-winterharde plantjes
- Alyssum montanum ofwel schildzaad. Wel opletten voor wintervocht. Bij strenge winters kan het plantje bevriezen daarom best afdekken. Planten in kalkhoudende grond.
- Reigersbek, mooie roze bloemen, perfect voor in de rotstuin
- Aloe vera of agave (beiden naar binnen verplaatsen in de winter) of natuurlijk vetplanten.
Plant deze plantjes in de volle zon waar de hele dag geen schaduw op valt. Houd hiermee rekening in je ontwerp, zodat ze niet verpieteren in ons frisse Nederland.
Wil je eerst graag wat voorbeelden zien van aangelegde rotstuinen? Zoek in je omgeving naar een open rotstuin die je kunt bezoeken! Veel tuinplezier!